maanantai 17. toukokuuta 2010

Varjoisan parvekkeen mysteeri....

Tänään on taas nautittu helteisestä kelistä, ja sattuipa jännä juttu: Edellisiltä kesiltä muistin että meidän parveke on varjoisa, ja onnekseni olen ihastunut viime aikoina ruusuliisoihin, annansilmiin yms. joita olen nyt ostellut erilaisia ja aion napsia niistä pistokkaita, osan koitan talvettaakin, ja sitä asiaa pitäisi kuulemma auttaa se että psitokas kasvatetaan alusta asti sisällä jolloin se tottuu heikkoon osaansa (-Kun ei raasu paremmasta mitään tiedä). No, viime aikoina näitä helteitä pidellessä olen ihmetellyt että mihinkäs ihmeeseen se varjoisuus on kadonnut, kun puoli yhdeltä alkaa paistaa aurinko, ja paistaa tuonne puoli kuuteen asti!?-Tänään tuo mysteeri selvisi: Vastaus on koivu. Meedän partsin edessä kasvaa koivu, joka on nyt saanut lehtensä sen verran oikoisiksi, että tänään oli taas yht´äkkiä varjoisa parveke. Alkuiltapäivästä paistaa ja iltapuolesta taas paistaa , mutta se koivu blokkaa suurimman osan aurinko-ajasta. -Että näin. :D

Sitten kimara eilisiä ostoksia Plantagenista, näistä kaikista aion siis napsia kokeilumielessä pistokkaita ainakin pari per taimi:

Yksi uupuu porukasta, vähän syvemmän punainen annansilmä, esittelen sen joku toinen kerta.

Plantsussa oli muuten ihan villi meininki: Ihmiset tuntuivat aika agressiivisella otteella olevan taimi-ostoksilla, oikein sai varoa tätä isoa pallo-mahaa, ettei tullut jyrätyksi. Siellä olisi muuten ollut stevian taimia myynnissä, jota himoaisin itselleni, samoin lippiaa ja helmivillakkoa (sillä on pyöreämpi "lehtipallero" kun tuolla hernevillakolla, jonka olen myös vasta ostanut, Pirilän kukkatalosta kotiutui hän:

Tästä muuten saa pistokkaita jos haluaa, itsellenikin laitoin juuri multiin vesilasissa olleet verson pätkät. -Hihkukaa siis jos on hernevillakolle tarvetta, postareitten hinnalla tai vaihtarilla tulee. :)


Tässä kuvassa näkyy toinen mistä saisi nyt hienoja potria poikasia, jos vain jollakin on tarvetta. -Eli kyseessä on aaroninparta (se normiversio), joka oikein villiintyi kun sai isomman ruukun ja opin kastelemaan sitä riittävästi. -Tuo tuntuu nimittäin viihtyvän todella kosteissa oloissa, sen vuoksi olen lisännyt kestomullan sekaan "orkidea-seosta" ilmavuutta antamaan ja hyvin tuntuu toimivan, niinkun kuvasta näkyy.

Sitten taas uusi hankinta: Hyrylästä, Femmatori-kirppikseltä, löytyi eräästä pöydästä 1,70e hintaan tällainen ihanan raikkaan värinen värinokkonen:

Tuostakin saisi mainioita pistokkaita, itselleni jo otinkin pari alkua juurtumaan omiin pikku-purkkeihinsa.

Sitten kuva tuosta minun peikonlehti-kissus-viidakostani. Hyvin tuntuu viihtyvän tuossa ruukussaan ja sopiva paikkakin tuntuu olevan tuo makkarin nurkka, uusia isoja lehtiä punkee suht tasaista tahtia ja kissus koittaa kovasti kiivetä latvaan koko ajan.


Sitten tällainen tomaatti-kuva... kyllästyin tomaatin ruippanoihini,joista onnistuin liian rajulla ulkoilutuksella polttamaan kaikki varren lehdetkin. Naps naps, kuului saksista ja nyt purkillinen isoja jo juuret tehneitä tomaatin pistokkaita odottelee tuossa multiin pääsyä. -Ja rangat kasvattelevat hiljalleen uusia lehtiä ja haaroja parvekkeella. Nyt koitan muistaa: EI tomaatteja kasvamaan ennen maaliskuuta, tai ainakin vasta lähellä sitä. :D


Sitten kuva siitä rassukaisesta pikku-posliinikukasta, joka tipahti täynnä nuppuja kun se pirun simpukka-amppeli hajosi:

Näyttää siltä että juurtuminen on tainnut ainakin alkaa, tänään katsoin sille vähän paremman paikan, tähän asti tuo oli keittiön ikkunalla ihan liian kovassa paahteessa. Tästä lähti muutama pistokas jo muuallekkin Suomeen ja kuuluikin jo että hyvin ovat siellä alkaneet reipastua. Hyvä niin, sitkeä tapaus siis tämä.


Sitten se aiemmassa postauksessa mainittu pelargoni, joka mätänee varresta lähtien... Tältä se näytti ennen käsittelyä. -Vaikka tuosta haarautumiskohdasta mätäni ja vanhoja lehtiään kellasti oikein vauhdilla niin silti vaan koitti puskea uusia lehtiä! -Ihme sissi...
Tässä vielä kuva lähempää, kai tuo joku tauti on mikä tuohon on päässyt iskemään, se toinenkin samasta paikasta oirehti ihan samalla tavalla, ja kokikin siis saman kohtalon ja joutui pistokkaiksi. Vika ei välttämättä ole siis kuitenkaan myyntipaikasta, vaan itsekkin olen rääkännyt noita sen verran että ei ole ihmekkään jos suuttuivat:

Jos jollakin on tuosta taudista tietoa enemmän, niin otan tiedon mielelläni vastaan.

Sitten uudet orkidea-hankinnat!
Samasta paikasta, eli Valtterin kirppiksen kukkaputiikista ovat peräisin nämä (-pakko hehkuttaa 2 e kpl+alennus päälle, kun mukaan tarttui aika paljon muutakin), ja katsokaapa, jotain olen ainakin tehnyt oikein koska uutta kasvua on näkyvissä:

Kyseessä on siis Howeara Lava Burst, ilmeisen helppohoitoinen, sen verran lellin heitä (ostin siis kaikki kolme...) että Klorofyllistä kuulin sen tykkäävän kosteasta ilmasta, joten he tököttävät jauhelihalaatikossa, jossa on pohjalla kerros simpukoita ja vettä, tietysti niin ettei ruukun pohjat seiso siinä vedessä vaan ideana on se ilman kosteutus. Voi kun oikein nyt innostuisivat ja tekisi edes yksi kukkavanan!

Sitten niitä kukkivia soilikeita.
Tällainen valkea on avannut jo useampia kukkia, nimeä en ainakaan yht äkkiä nyt muista, foorumilta viimeistään löytyy, pitää ottaa asiaksi joku päivä.


Sitten käsittääkseni ´Maassens White´, komeat valkeat kukat, keltaista nielussa ja hörhelö-reunat. Kaunis ja näyttävä!

Kuvassa näkyvä kukka on jo vanha, siksi siinä näkyy tuota ruskeaa tuossa oikealla.


Kukkahyllystä löytyy sitten kolme, jotka ovat tässä vaiheessa, muutaman päivän päästä selviää siis heidän lajike-nimensä. Muta onpa ihanaa kun alkavat kukkia, että minä rakastan soilikeita, vaikka ovatkin vähän ronkeleita talvetettavia.

Sitten vielä kuva santtu-vauvoista:

Ruukutin kunnon kokoisiin ruukkuihin osan, osa odottaa vielä vuoroaan koska sopivan kokoiset ruukut loppuivat. Nämä siis pääsivät nyt aitiopaikalle päivää paistattelemaan, nyt odotellaan vaan kukintaa.

Seuraavassa postauksesa saatte gloksien ja mukulabegonioiden kuulumisia! Mukavaa tiistaita, nautitaan nyt välillä tästä vähän viileämmästäkin kelistä, minusta ainakin tämä on jo ihan mukava hengähdystauko näihin kuumiin keleihin.

Titta