lauantai 15. toukokuuta 2010

Parvekkeen ruuhka-aika.

-Täällä taas!! :)
Pitkän aikaa meni niin ettei jaksanut edes ajatella bloggausta, mitään näpertelyä tai edes kukka-touhuja, sairasteltiin ja maha-asukki vie jo paljon voimia...Lähinnä tein pakollisia vain lähinnä automaatti-vaihteella, mutta tänään taitaa olla into palaamassa. Kyllähän tuohon väliin on mahtunut muutama ihana palsta-päivä, mm kompostin tyhjennystä ja levittelyä, mutta muuten ei kauhesti ole innostanut.
Mutta sehän tarkoittaa vain sitä että nyt on Hurrjasssti kaikkea tapahtunut ja kerrottavaa :D

Eli, ihan aluksi otsikossa mainitua ruuhkaa:

Löytyy pottua, kesäkukan taimia, kaalien taimia, juurakoita, mukuloita, pelakoita... Pikkuhiljaa alan juurakoista ja mukuloista alkaen viemään noita palstalle jo paikoilleen kasvamaan, harsoa vaan niskaan niin uskon niiden pärjäävän. Kesäkuussa on meille tulossa vihdoin ne kauan odotetut lasit tuonne parvekkeelle, ja sitä asennusta vartenhan pitääkin sitten saada jo parveke tyhjäksi, mutta sopivasti osui se ajankohta, silloinhan nuo voi kokonaan vimpata sinne maahan. Muut tuonne jäävät pitää vaan pitää helposti siirreltävinä sinne asti, muta mietikääpä mikä riemu ja autuus tulee lasien myötä: Kuinka paljon jatkuu parveke-kausi alku-ja loppupäästä, ja miten ihanasti ne tasaa lämpöjä.... Mmmmm...

"Akvaario-kasvihuone" näyttää tältä, hyvin huomaa eron mikä ontuolla kasvaneissa taimissa, ja parvekkeellä ilman suojaa, hallaa vastaan vain harsolla suojattujen taimien välillä.

Tämän kevään kokemuksella voin kertoa että päivänsini ja elämänlanka ovat varsin arkoja kylmälle... Ne minun miljuunat taimeni harvenivat muutamaan kun ulkoilitin niitä muiden mukana mm. aika tuulisilla säillä... Nämä isot kyllä kestävät, ja nyt ovat rotevoituneetkin ihan hurjasti näiden helteiden aikaan tuolla parvekkeella.


Pelargoneja olen haalinut, näitä tämän mallisia, useampiakin...
Osan ostin huonossa hapessa ja ne täytyi pistää pistokkaiksi, olivat päässeet niin huonoon kuntoon, mutta jospa jatkaisivat pistokkaista elämäänsä. Alkoivat mädäntyä varresta lähtien, mutta en minäkään niitä mitenkään hemmotellut, joten ihmekkö tuo, ja tosiaan puoli-ilmaiseksi lähtivät mukaan, joten jo pistokkaiksikin olivat suht edukkaita.

Kallin taimet ovat melko Mikroskooppisia vielä... :D
Kummasti kasvutahti muuttui heti kun tuli nämä lämpimät, ja eiköhän näistä kaikesta huolimatta satoa syksyllä saada. Vatshan palstapeltokin äestetään/on äestetty joko tänä viikonloppun atai tulevalla viikolla, jos ei vaan liikaa ole vettä tullut jotta maa kantaa (-ihan lian ison) traktorin.


Krassin taimia... Taustalla näkyy vaalenapunaista ruusuliisaa, oma pistokastaimi, jonka emon olen saanut pistokkaana ja talvettanut.


Pottuloisen-parkaset ne kyhjöttävät vieläkin noissa ihan liian pienissä purkeissaan. Palstalla unohtui veden valtaan ämpäreitä jotka tietysti hajosivat talvella pohjistaan, joten niihin aion nämä tällätä, pikimmiten.


Ensimmäinen itse pistokkaana talvetettu pelakka alkaa kukkia! Nuo pelargonit ovat olleet tuolla partsilla rääkättyinä jo vaikka kuinka kauan, aina huonoimpaan happeen menneet olen ottanut sisään vain vähän toipumaan. Komeita eivät siis ole, mutta kylläpä vaan suunta alkoi ola heti oikea kasvun kanssa kun tuli helteet.


Pari "vale-istutusta" olen tällännyt partsille jo. Löysin Viherpajalta ihania(!!!) ruusuliisoja, kolmea eri väriä oli pakko saada mukaan, ja koska isoja koreja oli tyhjinä, tein niihin tuollaisia asetelmia ruukuineen, ja katteeksi käytin syksyn-,talven-, ja alkukevään partsin ilona olleet kävyt. Kuvassa siis myös tuoksupielusta (rakastan tuota tuoksua kirppavaarasta huolimatta) ja sitruunatimjamia (myös ihana tuoksu ja lisäksi kauniin näköinen ja tytöt tykkäävät napostella tuota) ja tuota murattiakin on.


Sitten erästä pitokasvaihtoa varten esittelen nämä minun korallikastukseni.
Eli pulskempi versoinen, hiukan kasvainen versio:

Ja laiheliinimpi-versoinen, joka on kalju:


Eli jatkossa saatte varmaankin taas enempi infoa täältä suunnasta. Soilikit alkavat hiljallen
kukkia, lehtipistokkaista kasvatellut santut on osa ruukutettu ja rääkätty, toiveissa on jo kunnon kukinta tälle kesälle isosta osasta, gloksinia kukkii, mukula-begoniastakin olisi kukka-kuvia, taimiakin voisi esitellä vähän...

Eli palataanhan taas! -Nauttikaa helteistä. :)