maanantai 22. maaliskuuta 2010

Kananmunat ja kahvinporot, innokkaan palstailijan talvi-aarteet.

Ajattelinpa nyt paljastaa teille tämän kierrätys-hulluuteni asteenyhdistettynä palsta-hulluuteen koko karuudessaan. Eli viime kesänähän kannoin kotonta kaikki biojätteet lämpökompostoriin palstalle, kun siellä kerta sellainen minulla sattuu olemaan, ja savimaa syö mielellään mitä vain eloperäistä.
Talvella se ei tietenkään onnistu, koska pelto on lumen alla, kompostori jäässä ja kulkeminenkin olisi hankalaa. Mahdoton yhtälö siis kaikin puolin ja harmitellen mutta nöyrästi kannan siis biojätteet taloyhtiön biojäteastiaan.
-Paitsi että tadaa: jääkaapin päällä, sen tuottamassa hukkalämmössä kuivaa kahvinporot mainiosti, kun pöyhii ne laakeaan astiaan, ja pöyhäisee kerran-kaksi päivässä. Kaksi isoa laakeaa astiaa, toisessa märkää, toisessa jälkikuivuvaa, ja kuivat aina muutaman päivän välein leipäpussiin ja jemmaan kesää odottelemaan. Ja keväällä ensimmäisillä palstakerroilla, niilllä samoilla joilla viedään kaikki talven aikana kertyneet vanhat mullat, ja parvekkeen vanhat mullat,-aarre-varastokin vaan sitten sinne savimaan uumeniin matosille appeeksi. Voi sitä autuutta.


Ja ne kanamunankuorethan kuivaa itsekseen, ja niitä kertyykin yllättävän paljon ainakin meidän taloudessa, kun tytöt tykkäävät syödä siltänäänkin, ja minä tykkään leipoa.kalkkiahan noissa on, ja jonkun verran taisi olla muutakin,muistan lueskelleeni kun tuohon aines-sisältöön oikein perehdyin.

Tässä aiheesta vielä pari linkkiä:

http://www.yhteishyva.fi/piha_parveke/hoito_ja_yllapito/lannoitusta_isoaidin_tapaan/fi_FI/lannoitusta_isoaidin_tapaan/

http://www.yrttitarha.com/tietopankki/abc/aloitte.html

Itse siis aion jauhaa nuo vielä ennen käyttöä sauvasekoittimeen kuuluvassa "myllyssä" niin hienoksi kun vaan mahdollista, ja sitä jauhetta sitten varmaankin sekoiktan maahan kuivana tai käytän veteen sekoitettuna.