torstai 13. elokuuta 2009

Palstan otukset.

Ajattelin tehdä näistä kokonaan oman postauksensa, koska tänään kun olin pitkään hommissa palstalla, tuli kameralla tallennettua jos jonkinlaista vipeltäjää.

Aloitetaan perhosista. Lähdin tänä kesänä mukaan vapaaehtoisena hoitamaan Keravan perhospuutarhaa, siitä myöhemmin lisää, mutta sen myötä on alkoi kiinnostaa perhoset, josta kiinnostus levisi muihinkin hyönteisiin ja muihin ökömököihin. Olen hiljalleen opetellut tuntemaan muutamia perhosia, ja tänään bongasinkin palstalla liihottelemassa amiraaleja ja lanttuperhosia, sekä neitoperhosia joista yhden sain pariin kuvaan asti:Bongaus-kukkana siis mäkimeirami.

Kesken kitkennän huomasin saaneeni seuraa fasaanipoikueesta emonsa kanssa:


Nämä olivat veikeää seurattavaa.
Ja sammakoita on näkynyt tasaiseen tahtiin tänä kesänä palstalla, tänään bongaus saldona oli 2 pikkusammakkoa ja neljä isoa, mm tämä köriläs:


Kaikenlaisia pörriäisiä oli pilvin pimein, joka puolella tuntui surisevan ja pörisevän. Tässä kimalainen hunajakukalla:

palstan kukkivat.

Nyt blogihiljaisuuden päättymisen kunniaksi tulee mega-postaus palstan kukkivista. :)

Vanilla-samettiruusu, josta voin ylpeänä kertoa että itse kasvatetut taimet. :)


Revonhäntä, jonka taimet myös itse kasvatettu. Raasut ovat aivan miniatyyrejä, korkeuttakin vain reilu parisenkymmentä senttiä, mutta kukkivat vaan silti.


Elokuunasteri vasta aloittelee kukintaa. Tykkään tämän nupuistakin.


Valkoreseda. Kuulemma saattaa elää ainakin toisenkin vuoden (Tai siementääkö ehkä, en tiedä). Mutta minun puolestani saisi nousta paikaltaan ensi kesänäkin:


Perhoskukkia. Tätä tulee paljon lisää ensi kesänä!


toinen väri-variaatio:


Ja lisää samettiruusua, ja nämäkin niitä omia rääpäle-taimia:

Sitten krasseja. Innostuin keväällä kylvämään kaikkia värejä joiden siemeniä olen saanut haalittua ja nyt on palstalla ihana riemunkirjava krassipenkki, tässä muutama silmäys:
Tomaatti! :) Kasvatin itse tomaatin taimia tammikuusta lähtien, istutin palstalle avomaalle niitä ja ajattelin vain testata miten pärjää tomaatti avomaalla. Alku näytti heikolta koska taimet melkein nääntyivät shokkiin joka seurasi kun suojaiselta ja varjoisalta parvekkeelta taimet muuttivat tuuliselle ja paahteiselle palstapellolle. Onneksi siten alkoivat sateet ja tomaatitkin alkoivat tehdä uusia versoja ja kukkia kunnolla. Nokkoskäytettä ovat myös saaneet muutamaan otteeseen. Tänään sitten söin ensimmäisen kypsän tomaatin ja tuin versot kunnolla koska ne kirjaimellisesti ovat painuneet maahan raakileitten painosta. Kaikkiahan ne eivät mitenkään ehdi kypsyttää ja tämä kesä on ollut aika ihanteellinen tähän kokeiluun, mutta nuo seikat eivät vaikuta siihen tosiasiaan että kylläpä on tyytyväinen olo (-Ja ehkä himpun verran ylpeäkin). :)


Värimintun kukkia. Perhoset tykkäävät tästä ja koitin tänään näpsiä mm. tämän päältä perhoskuvia mutta olivat liian arkoja ja vikkeliä minulle ja kameralle. Muutaman perhoskuvan sain napattua, siitä ensi postauksessa lisää.


Sitten kivan väristä kehäkukkaa josta täytyy muistaa kerätä siemenet talteen.


Mustaherukkakin antoi jo muutaman desin marjoja (Istutettu viime keväänä)


Itse kasvatetut kaunokaiset kukkivat ensimmäistä kertaa:


Kurkkuyrtti pääsee palstan vakiovieras-listalle, on sen verran vaivaton kasvatettava (Kuulemma ei välttämättä tarvitse edes kylvää joka vuosi kun siementää itsensä niin tehokkaasti kasvupaikalle).


Ja toisella värillä:


Krassipenkistä vielä vähän kokonaiskuvaa:


Ja kuukausimansikasta yksi räpsy: