maanantai 11. toukokuuta 2009

kevät-kuvia.

Äitienpäivänä kirppis reissulle otin kameran matkaan, tarkoituksena kuvata vähän kevään saapumista. Tämmöiset pari otosta sain:

Lupiini tekee jo vauhdilla lehtiä.


Ja peltokorte on isoina kasvustoina ihanan hempeän näköistä, jos palstalle tuommonen kasvusto pesiytyisi, niin siitä olisi kyllä hempeys kaukana, mutta kaunista se on silti.
Niitä palstan kukkivia kuvailin tässä yksi päivä. Tämmöttiis:

idänsinililja, suurin osaa kypsyttelee jo siemeniään ja taivuttelee niitä maahan ja samannäkönen, vaaleanpunainen kukki jo aiemmin, se jäi kuvaamatta kokonaan. :(


hyasintti. Kolme sipulia istutin ja olen lueskellut että euivät välttämättä kummosia töteröitä jaksa tehdä, mutta kaikki kolme kukkii näin komesti! Ovat siis ihan ulos tarkoitettuja, tosin tökin niitä joulun jämiäkin justiin mullan suojiin. Ihana tuoksu leijuu noitten sinttien ympärillä, ihana oli perata ja levittää katetta tuohon penkkiin kun samalla sai vetää sieraimiinsa tuommosia sulotuoksuja.


Ja kevätsikot kukkii, näitä on kolme vai neljä rypästä, kohta kaikki kukassa. :)

Kylvöjä olen maahan tehnyt hurjasti jo: Lanttu, nauris, mustajuuri, palsternakka, porkkana, persilja, tilli, kehäkukka, kamomilla, sinisievikki, kyssäkaali, peruna, pinaatti, retiisi, hunajakukka, silkkiunikko,pillisipuli ja punainen ruiskukka ovat jo maassa (varmasti joitain unohtui mainitakkin) suurin osa hellästi harsolla peiteltynä. Retiisi on jo isolla taimella (laitettu jo hyvän aikaa sitten maahan). Viime syksynä pikkusipuleista laitettu ilmasipuli on kanssa kasvanut kaksikertaisen harson alla ja hyvällä alulla jo. Pillisipuli 0n pienillä sirkoilla, samoin palsternakka. Ja kai noita on jo muitakin, ei nyt ole vain ehtinyt kauhean tarkasti kurkistella sinne harsojen alle ihan tänään.
Nyt ihmettelette miten kaikki tuo ja paljon muuta mahtuu aarille, eikö vaan? No, pikkusen kaikkea, suloisesti pikkupenkeissä sekaisin :D

Salainen ase tälle kesälle tulee olemaan kate tietysti, mutta ässänä hihassa yrttivedet ja -käytteet. Nokkoskäytettä laitan kohta käymään, sen pitäisi olla tujua typpi-ravinnetta ja muutenkin saada maahan eloa ihan uudella lailla. Siankärsämöä kasvaa yhden penkin laidalla ja pientareilla, raunioyrttiä kasvaa myös, niitten pitäisi olla tujuja kaliumlannoitteita, samoin saniaisten, jota en sentään ole saanut palstalleni haalittua. :D Ja peltokortteesta saa piilannoitteen. Ja kamomillaa on kasvamassa, sen pitäisi toimia vähän kaikkeen, niin tuholaistorjuntaan, kuin vahvistukseksikin.

Muoks: Linkitän tähän sivuja, joissa on noita litkujen teko-ohjeita ja asiaa niistä:

hyötykasviyhdistys
isoäidinkasvit
yrttitarha, lannoitus
yrttitarha, litkut

Notta näillä mennään.