tiistai 6. tammikuuta 2009

kevättä ilmassa-ja punalaikkutautia.

Hyvää uuttavuotta vaan tällekkin suunnalle!
Aikaa on vierähtänyt ilman postauksia, johtuen autokoulusta, joka vieläkin on kesken, mutta loppusuorat alkavat häämöttää pikkuhiljaa (luojan kiitos...).
Kukkarintamalla on taistelut olleet kovat ja menetyksiä tapahtunut: Enkelipelakka, heliotrooppi, gloksinian pistokastaimet, pari santunpistokastainta, kuten myös soilikin pistokastaimista pari ovat menneet manan maille. Gardenia ja pari kuparilehtä ja olihan noita kai muitakin. En muista tästä kylmisltään kaikkia. Lopuille sinnikkäille viher-taistelijoille hommasin vahvistusta: Varastosta toin vanhan pöytälampun, jossa on energiansäästölamppu, ja se nyt kollottaa tuolla kukkien apuna. Että jos nyt alkaisi vähetä tuo menetyksien määrä ja ennenkaikkea: Ehkä uskaltaisi aloittaa ensimmäisiä kylvöjä...! Tässä siis tämä retroa huokuva apulainen:


Ja tässä lähempi kuva, jossa näkyy vielä paremmin nuo kaikki nyt valohoitoa saavat vauvatkin:

Kirjavan uurremuorin pistokkaat ovat sinnitelleet koko talven tuossa lasipullossa,vedessä. Siellä on jo kunnon pikkutaimet tyvellä kasvussa, pitää laitta multiin, kunhansaan hankittua multaa...
Koko joulunajan ihailin klorofyllissä ja pentissä muitten upeita amarylliksia ja sitten olikin pakko hommata omia, Pirilästä, Tuusulasta löytyi ihana kerrattu vaaleanpuna-valkea, nimeltään ´Flaming Peacock´ jos nimilappuun on luottamista. Tässä kukka täydessä loistossa pari päivää sitten (huono vastavaloon otettu kuva, valitan.):

Ja tässä nyt:

Kukkavarsi lupsottaa hassusti, ja äsken selvisi syy: Punalaikkutauti...Tästä toisesta (nimilappu kertoisi olevan valkea, ´Intokaste´) tein tuon diagnoosin aiemmin tänään, kun kukkanuput kuivuivat parissa päivässä ja varteen ilmestyi iso tummanpunainen läikkä. Siitä siis leikkasin jo kukkavarren pois, ja poistin liikaa multaa, kun ovat istuttaneet nuo kaulaansa myöten ja minäkin vielä tyhmänä kastelin ruukun päältä :( . -No, oppia ikä kaikki, ja ehkä palstailukesän vahvistamina jaksavat molemmat kukkia ensi vuonna. Meneepähän oppi varmasti perille kun kantapään kautta menee kaikki. :)

Sitten jotain extraluksusta! Hyrylän Femmatorilta löysin atsaleoja, suurin osa oli auttamatta jo kuivuneet pystyyn, mutta löysin vielä pari kivanväristä, pienellä siistimisellä ja kunnon kastelulla autettavaa tapausta.
Tässä pieni rungollinen:

Ja tässä normi-valkea:

Molemmat olivat euron kappale, ja nuppujakin noista vielä löytyy ihan kivasti, joten kyllä olen sitä mieltä että pieneen riemuun on aihetta! Pitkäikäisiksi kasvateiksihan noista ei kerrostaloasuntoon ole, mutta minulle riittää että edes vähäksi aikaa auttavat tätä armotonta kevään odotusta.

Tätä keväänkaipuuta olen hoitanut sipulikukkien kanssa hääräilemälläkin. Syksyltä jäi istuttamatta idänsinililjan sipuleita ja hyasintteja, jotka siis lojuivat parvekkeeella pitkälle alkutalveen, josta siten pelastin ne jääkaappiin.Muutama viikko ennen joulua laitoin sitten hyasinttilasiin yhden hyasintin, ja se kukki tuossa pari viikkoa sitten, ongelmana oli että ei kavattanut riittävän pitkää kukkavartta, vaan kukat jäivät suurimmaksi osaksi lehtien sisään piiloon...No, selvittelin ongelmaa ja päädyin peittämään loput kaksi sipulia tötteröllä jotta saavat rauhassa ensin juurtua ja kasvattaa vartta ennen kukintaansa, nähtäväksi jää, tepsiikö keino, viileessähän nuo pitäisi juurruttaa mutta sitä ei minulla ole niille tarjota. Tässä tötterösankarit:


Idänsinililjat istutettiin Viivin kanssa multiin, oikeen nätteihin kippoihin jotka löysion kirpparilta, kas tässä:


Niin tötterösankarit kun muutkin siirsin tilanpuutten vuoksi keittiön yläkaappiin juurtumaan, nostelen ne sieltä sitten kun se näyttää tarpeelliselta.

Palstalla en ole käynyt piitkiin aikoihin. Ne syyskylvötkin jäi sitten tekemättä kun ei koskaan tuntunut olevan aikaa ja energiaa yhtä aikaa tuon autokoulun vuoksi. Tekisi mieli mennä kurkistelemaan, miltä siellä nyt näyttää, mutta saa nähdä millon pääsisi sinne livistämään. Ajattelin, että mitähän nuo syyskylvettävät tykkäisivät, jos ne kylväisi nyt talvella jos vaan sattuu semmonen leuto kohta, jolloin pintamaa olisi sula...? Kun minun logiikalla ajattelen että sama kai tuo on millon ne sinne lykkää.

Täällä kotosalla ajattelin vielä makkariin laittaa toisen samanlaisen lampun kun mikä justiin laitettiin ja alkaa kylvöpuuhat: Heliotrooppia, keijunmekkoa, värinokkosta ja joitain pistokkaita voisi varmaan napsia myös jo kasvamaan...Eli kyllä se vaan on niin että minulla se kevät alkaa uudestavuodesta! :)

Ei kommentteja: