keskiviikko 19. elokuuta 2009

Sadonkorjuuta.

Palstalla on sadonkorjuu ollut kovassa vauhdissa. Porkkanoista osa on jo nostettu, pesty, paloiteltu ja kiehautettu pakkaseen, samaa kohtaloa ovat kokeneet osa palsternakoista, lantuista, nauriista ja kyssäkaaleista. Perunat jouduin nostamaan kaikki jo koska sepän toukat olivat päässet herkuttelun makuun niillä. Paljonhan mistään noista ei ollutkaan ja aika pieniä vielä kasvaa, koska maa on vielä toipilas, mutta hiljalleen paraneva sellainen. Yhdistetty kate-komposti-nokkosrohtoraunioyrttikäyte-kesanto-hiekka-kuuri toimii hiljalleen ja varmasti. Ja matokaverit vain huokailevat tyytyväisyydestä maha pullollaan.

Tomaatit tuin tuossa eräänä päivänä, kun versot olivat painuneet maahan raakileitten painosta. Nyt saavat aurinkoa paremmin, eikä tarvitse etanoitakaan niin pelätä. -Hiljalleen alkoivat punertua, tämä tosin on heti tuennan jälkeen otettu kuva, joten vielä ei tässä punerra eikä edes kellerrä, mutta määrästä saatte hieman käsitystä.

Pitää kohta varmaankin alkaa harsottaa ja auttaisikohan kypsyttelyyn jos napsisi versojen päät pois ja loput kukatkin pois?

Maissi alkoi kukkia. -Että on ylpeä olo... JOs edes yhden tähkän saan maistiaisiksi, niin ooen täysin tyytyväinen. Kyseessä on siis matala, vain noin 40cm korkea versio.


Hyötykasviyhdistyksen taimitorilta ostin keväällä kaksi sormustinkukan- ja kaksi salkoruusun tainta. Molempien kanssa olin jo luopunut toivosta että näkisin kukintaa tänä kesänä, ja olin valmis tyytymään edes siihen jos saan ensi kevääseen pysymään hengissä jollakin konstilla. Mutta sormustinkukkapas yllätti, ja oli tehnyt ihan salaa pienen kukkavarren, ja kun aloin tarkemmin katsella, niin toisessakin on. Jospa tästä alkaisi sormsutinkukan voittokulku palstallani? Taidan auttaa veijaria heittelemällä loppusyksystä vielä kaupan pussista lisää siemeniä maahan.


Palstalta pari yleiskuvaa, harsotetuille länteille kylvin apila-kaura-seosta, ajattelin että jos ehtisi oraalle, niin taas saisi matokaiset lisää ruokaa.

Ruma valkea muovituoli, eikö vaan? Tiedän.

Ja toisesta suunnasta kuvaa, puinen kuutio on omin pikku kätösin tehty kompostikehikko, jonka takana on varsinainen lämpökompostori. Kehikolla ei varsinaisesti ole virkaa palstalla koska levitän puolivalmiin kompostimassan maan pinnalle jatkamaan maatumistaan, mutta kehikko palvelee extraajana: Milloin se varastoi edellä mainittua massaa ennen kuin ehdin levittää sen. Välillä se toimii heinän kuivatus-paikkana. Ja kohta se saa toimia hevonpeen ja heinän varastopaikkana, kunhan saan houkuteltua isännän tallireissulle kyseisiä aineksia hakemaan.


Latvoin viimeksi palstalla käydessäni ruusukaalien latvat, jotta käyttäisivät nyt kaiken voimansa pikku kerien kasvatteluun. Jään siis kielipitkällä odottamaan.

Ei kommentteja: